29 oct 2012

Dia 45

Ja he enllestit el segon apartat de les conclusions:


GUIA PER A PARES: QUÈ HAIG DE FER?

Aquesta guia que apareix a continuació s’ha realitzat a partir d’experiències i casos reals, i a base de contrastar diversos mètodes i opinions de pares, educadors i professionals de la salut mental. S’ha de considerar aquesta guia com un recull d’opinions i vivències i no com una sèrie de passos a seguir, doncs no està escrita per un professional o entès en la síndrome d’Asperger, i per tant no és apta per a l’ús pràctic.
Les citacions d’aquest subapartat estan extretes de les entrevistes realitzades a professionals de l’educació i la salut mental i a afectats.

  • Actitud a prendre

No s’ha de pensar en la síndrome d’Asperger com una malaltia, sinó com un tret de la personalitat del seu fill. Així com el seu menjar preferit són els macarrons, el color que més li agrada és el verd i es passa el dia jugant amb el seu nino favorit, l’Asperger és un altre recull d’informació més sobre el seu caràcter.

Com a pares d’un nen o nena amb Asperger, han de ser conscients que tenen aquesta avantatge sobre el seu fill que els altres pares no tenen. És com si ell o ella tingués una llista de particularitats de la seva forma de ser que els altres poden conèixer, preveure i conviure amb elles. S’ha de tenir clar, tot i així, que cada Asperger és diferent, i no tots acompliran les mateixes peculiaritats de la síndrome, al igual que no tots els nens neurotípics són iguals entre ells. La diferència està en la gamma de variables, ja que l’Asperger redueix el gran nombre de singularitats de la personalitat d’un nen a una llista de símptomes.

“Jo, personalment havia pensat que en Ferran era superdotat. Amb tres, potser quatre anys, ja sabia comptar, recitar els colors, llegir matrícules… Potser em vaig decepcionar una mica en saber que era simple memòria fotogràfica, però després vaig veure que això també té molt potencial.”

Amb els peus a la Terra, els pares també han de ser realistes: l’Asperger, per damunt de tot, és una síndrome que pot causar molts problemes socials, angoixes familiars i fins i tot dificultats a l’escola. Conviure amb una persona amb Asperger és difícil, sigui infant o adult, però és quelcom que s’ha de superar. La família, i en especial el pare i la mare, normalment tenen clar que la seva prioritat número u és el seu fill, i així ha de seguir sent. Per molts obstacles que presenti la convivència, o la lluita constant per aconseguir el millor per a ell o ella, és imprescindible que mai es rendeixin.
Els esforços que facin dia a dia es veuran recompensats en petita mesura a primera vista, però sense ells, els resultats poden ser fatals. El infant amb síndrome d’Asperger està sempre en perill de caure en mals hàbits, en la sobreprotecció per part dels pares i fins i tot en la completa inadaptació social, que comportarà una dependència extrema i irreversible en la vida adulta.

“Tant per la meva part com per la del seu pare la reacció va ser la d’ajut i comprensió, però la seva mare des d’un primer moment ho negà. En Nil no sap que té Asperger, perquè és un nen molt sobreprotegit, sobretot per la mare.”

És per això que es dóna tantíssima importància a la cooperació dels pares amb el nen. Sempre amb l’assessorament d’un professional, s’han de seguir els passos adequats per poder-lo ajudar a superar les dificultats que se li presentin. Això sí, en l’Asperger no tot són inconvenients. És bo conèixer les destreses extres dels fills, i aquesta síndrome en pot portar algunes. Ja pugui ser una memòria extraordinària, la perseverança en certes habilitats, l’enginy o talent en algunes àrees especials... tot això és important saber-ho apreciar i potenciar.

Tal i com un pare o mare fa amb el seu fill normalment, els nens amb Asperger han de rebre una influència positiva per part dels pares respecte a aquests temes referents a les habilitats i les mancances.

“Quan tens un fill, tot esforç que facis et sembla “poc”, ja que des del meu criteri en Ferran s’ho mereix tot. No dic que sigui fàcil, m’esforço molt i vaig estressada, i conviure amb una persona amb Asperger comporta molts sacrificis.”

Mai se’ls ha d’exigir més del que poden aconseguir, i tenir això al cap és clau en el cas d’aquesta síndrome. Així doncs, intentar afavorir el seu entorn perquè puguin desenvolupar els seus dons és el millor que es pot fer per ells des de casa. Els pares són la influència més forta que rep un infant, i aquest aspecte s’ha d’aprofitar al màxim.

“Per la meva experiència, els pares i mares sovint són els millors terapeutes que poden tenir els seus fills perquè els coneixen i els saben portar.”

 “La veritat és que ens vam adaptar bastant bé, ja que saps on enfocar-te un cop ho descobreixes. [...] Tots dos sabíem que ens necessitava, i el vam ajudar.”

L’Asperger és una síndrome que tècnicament es diagnostica al voltant dels quatre anys. Vol dir això que s’ha de llançar la tovallola en quant a la cooperació familiar, que tot està perdut? Mai, la família sempre pot aportar claredat a les expectatives de futur del infant.

  • La recerca de la resposta correcta

Els pares es pregunten constantment si ho fan bé, si estan sent massa durs, si haurien de prendre una altra postura... En el cas de tenir un fill amb Asperger, aquesta situació d’incertesa s’accentua. La línia que separa l’ajut i la comprensió del consentiment i el malcriar és finíssima. Els pares han de prendre una postura decidida, estricta i que alhora no els atabali ni a ells ni al nen en qüestió. Alguns creuran que és millor deixar els seus fills al seu aire, que de manera natural i fent vida amb els companys d’escola se’ls corregiran soles les manies. Altres pares, volen envoltar-los d’experts i professionals, medicar-los, dur-los a teràpia cada dia i no deixar que estiguin sols en cap moment, perquè això suposaria una manifestació dels símptomes de l’Asperger. El millor, com sempre, és un terme mig.

“El primer que vam fer va ser fer cas al que ens deien al CSMIJ. Jo no estava pas preocupada, ja que sabia que ells en sabien. […] Començarem a seguir les pautes, a fer cas del que ens deien els psicòlegs. […] Assisteix a un psiquiatra cada quinze dies. La veritat és que li agrada molt anar-hi. […] Ha passat per molts medicaments, però els efectes secundaris ens han dut un munt de disgustos.”

“És duríssim tenir un nen amb Asperger sota la teva tutel•la, fins i tot conviure-hi. Un cop has acceptat aquest fet, has de començar a buscar recursos, a ajudar-lo… no pots estancar-te.”

“No podria estar en la seva pell per molt que m’esforcés, ja que tenir un nen o nena amb qualsevol discapacitat... jo crec que fins que no ho pateixis no ho sabràs mai com és. He vist famílies totalment enfonsades des de que ha nascut aquest infant. He vist també mares de coratge, que prometien lluitar fins al final i ajudar-los.”

El fet que el nen o nena sàpiga que té Asperger, que conegui la seva condició, pot portar problemes o pot solucionar-li la vida lleugerament. Normalment, els pares intenten protegir-lo i no lo ho expliquen. Altres cops, quan creuen que són prou grans, s’aventuren a fer-ho. Les reaccions són diverses, però el que és segur és que s’ha d’esperar a una edat en la qual l’Asperger no estigui tant desenvolupat com per no rebre una mala reacció, així com suficient maduresa per entendre l’actitud que ha d’adoptar davant d’aquest fet.

“Li vaig explicar que tenia Asperger l’any passat, però crec que va ser un error. […] En saber que té Asperger, va començar a fer-ho servir com a excusa per no fer certes coses. Llavors li vaig deixar les coses clares: l’Asperger no és un defecte, no el pots utilitzar com una excusa per la mala educació.”

És bo estudiar les característiques de l’Asperger que presenta el infant, doncs és una manera de preveure en un marge petit el que pot passar, i així planejar possibles reaccions, motivacions o reprimendes.

Cada pare escull com dur l’educació del seu fill, però sempre és bo escoltar els professionals que han vist més d’un cas, atenent a l’experiència més que a la intució. Els professionals han tingut vivències amb aquest tipus de nens, i han vist quins mètodes són millors i pitjors. És idoni fer-los cas en aspectes en els que coincideixin molts d’ells, o que dominin força. Això sí, sempre guardant un espai per l’improvitsació i la personalització de les tàctiques educatives familiars.

“Jo, com a professional, el que puc fer és aconsellar, ajudar... I sempre estar amb la família, no contra aquesta.”

  • Adaptació a la vida social

Els nens amb síndrome d’Asperger es veuen marcats sobretot per la inhabilitat per a les relacions socials. L’entorn familiar és un dels que es veu més involucrat en aquest aspecte. Les qüestions quotidianes del dia a dia a casa poden ser trasbalsades pels impulsos, manies i restriccions imposats pel fill o filla.

L’actitud davant aquests aspectes de convivència amb això ha de ser estricte i adaptar-se en petita mesura, però sempre inamovible: l’Asperger no ha de dificultar la vida del seu entorn en un grau tan alt que els condicioni per poder fer vida normal en societat. Així doncs, tampoc ha de ser considerat una càrrega o una feblesa vergonyosa el fet que un membre de la família tingui serioses dificultats de relació. Existeixen molts mètodes psicològics i opinions expertes respecte càstigs, impediments i reforços. Resulta molt útil tenir un parell o tres d’aquestes opcions guardades sota la màniga en tot moment.

“Les altres mares, i els pares també, ho veien com un pes per carregar. Cara a la societat he arribat a escoltar “és només un nen malcriat”.”

“Sovint, tot el que li passa pel cap ho diu sense pensar, i un cop anàvem pel carrer i va veure una parella, i mentre els assenyalava em va dir “Mira mama, són Romeu i Julieta!”. En una altra ocasió, va cridar a un noi que anava amb una altra noia “Casa’t amb ella!”.”

L’entorn escolar és un pilar importantíssim en la vida dels nens, i l’Asperger els resulta un entrebanc per establir-hi relacions des de ben petits. No es pot controlar tot en la vida dels fills, i les relacions socials de la seva mateixa edat són un dels tabús pels pares sobreprotectors. Han de comprendre que no tot ha d’estar sota control, i si se’ls hi escapa algun aspecte de les mans perquè són incapaços de millorar-lo, han d’establir la solució més bona al seu abast i no sentir-se pares irresponsables per aquest fet.

Com a idea final, i des d’un punt de vista extern, trobo que el concepte principal que ha de romandre en la ment de tots els pares de nens i nenes amb Asperger és que la paciència i la tolerància són els dos grans pilars que tenen el poder d’aixecar o ensorrar la vida del seu fill.

21 oct 2012

Dia 44

Avui he fet totes les fotografies del curtmetratge, per preparar - un cop acabi la setmana d'exàmens - el muntatge amb l'ajuda del professor d'infografia. Aquí adjunto les fotos de cada personatge acabat:

 Diversos objectes que apareixen al curt, i el protagonista d’aquest: l’Albert.


L’altre protagonista, en Joan, i la mestra de tots dos, que farà un paper semblant al de narradora.


La mare de l’Albert.

També he fet dues terceres parts de l'apartat del treball per escrit sobre el vídeo:



3. Curtmetratge

3.1 Idea i objectiu

La idea de fer un curtmetratge em va venir quan vaig tenir l’entrevista amb en Josep Díaz. Quan m’explicava el que havia arribat a fer amb els seus alumnes, l’efecte revertiu del bullying al qual havia arribat amb les seves sessions informatives, vaig saber que el que li feia falta a l’Asperger era això: sensibilització.
Prenent l’exemple de la pel·lícula sobre l’Asperger que més em va agradar personalment, Mary & Max, vaig decidir aventurar-me a intentar-ho.

Tot i no comptar amb recursos professionals, els meus propòsits són els de poder conscienciar els alumnes que es trobin a la mateixa aula que un nen amb Asperger, poder informar-los sobre en què consisteix de manera entretinguda i normalitzar la presència de la diferència en general dins l’entorn classe. Transmetre el missatge de que tenir Asperger no ha de ser un estigma per a tots els aspectes de la vida, sinó que ha de ser quelcom a millorar per una banda, i potenciar per l’altra.

3.2 Procés d’elaboració dels materials

Així com em vaig inspirar en l’animació Stop-motion de la pel·lícula Mary & Max, també n’he tret la idea d’utilitzar la plastelina com a material pels personatges. Els escenaris són austers, ja que no en necessitava de molt explícits.
Aprofitant les estones lliures, he anat fent les figures, i tampoc és que hagi estat moltes hores, simplement les necessàries (unes sis o set aproximadament), en l’elaboració.


I em falta escriure:


3.3 Procediment
3.3.1 Guió literari i tècnic (amb el programa CELTEX, que una amiga m'ha recomanat).
3.3.2 Storyboard
3.3.3 Personatges i atrezzo
3.3.4 Muntatge

3.4 CD


Del qual tinc alguns dubtes i espero poder preguntar a la professora d'arts escèniques del institut.




En general, m'agrada molt fer el curtmetratge aquest, pels diversos motius ja esmentats com el de sensibilitzar les aules, o bé perquè és relaxant i diferent, després d'estar escrivint tot aquest temps i redactant les parts del treball a ordinador. Encara que no surti com vull, o que no quedi gaire bé, estic molt contenta de tenir el temps suficient per dur-ho a terme.

14 oct 2012

Dia 43

Avui he acabat les conclusions de les entrevistes i les associacions i entitats.


Entrevistes educatives


Ja acabades les entrevistes al personal educatiu, he conclòs que els mitjans de comunicació, generalment, no els aporten informació en grans quantitats, però si saben filtrar la poca que hi ha, es pot trobar molt bon contingut. La majoria va descobrir la síndrome un cop estudiant o durant la seva trajectòria professional, el que demostra que ni ara ni fa uns anys l’Asperger era conegut. La opinió que els hi mereixen, com a professionals educatius que són, és de curiositat, d’altruisme, de ganes de recolzar-los… És molt bo que persones com aquestes estiguin al càrrec de les seves respectives tasques. Demostren una qualificació molt alta, un coneixement de tots els aspectes, més enllà dels informes i dels llibres i de la informació d’Internet. Ells coneixen cada nen i cada nena, cada cas i cada possibilitat, no els veuen com pacients amb Asperger, sinó com el que són realment, i aquest és un missatge molt valuós que m’han transmès: tenir Asperger no significa ser un estrany.



Entrevistes sanitàries


Les conclusions que he extret de les entrevistes al persona sanitari han estat molt bones: el coneixement que mostren en cada frase és molt impressionant, i saben el què es fan. Tot i que, a diferència del personal educatiu, no han d’entrar tant en la vida particular de cada cas, també centren part de les seves explicacions en valorar cada nen i nena individualment. Es dóna, en general, importància al suport familiar, com en les entrevistes anteriors, però d’una manera respectuosa i sempre adaptant-se al que aquestes vulguin. El tractament és un pilar molt important, del que tots parlen, i sobretot el tenir cura de minvar les seves dificultats per al tracte social, però tampoc forçar-los sempre a estar amb gent.

Entrevistes a afectats

Aquest últim apartat d’entrevistes ha sigut el que més profund m’ha semblat. Cada familiar, en especial les mares, em donava un punt de vista diferent, i alhora tots comuns: angoixa, cansament, paciència, incertesa, estrès, inseguretat...  Hi ha molts tipus de persones, així com d’infants que pateixen Asperger. El problema és que un pare o mare no pot conèixer molts casos i comparar-los com faria un psicòleg o un pedagog, sinó que simplement ha de conviure amb el fet que el seu fill o filla és diferent, que no sap en quina mesura és tan estrany pels seus companys, i que ha de recolzar-lo sempre.


Associacions i altres entitats

En conclusió general de les associacions treballades – a part de la gran quantitat que hi ha arreu del món – puc dir que totes tenen si fa no fa el mateix esquema, la mateixa estructura: cooperar en la inserció de les persones amb Asperger, fomentar-ne el coneixement, recolzar tota persona que necessiti ajuda, ja sigui pacient o de l’entorn d’aquest… Són associacions ben organitzades, amb objectius clars i precisos i de caràcter seriós, conformades per professionals i gent especialitzada.
Esperava trobar un nombre escàs, i tot i que només n’he afegit unes quantes, existeixen moltíssimes, amb seus a diversos llocs del país i de l’estranger. Tot i així, haig d’admetre que organitzacions com ASPERCAMP, que munten esplais i teràpies en grup lliures, no es troben fàcilment.


A més, he fet un esborrany del primer apartat de les conclusions generals:

Comparativa: Les dues cares de l’Asperger

Quan una persona sent parlar de la paraula Asperger, normalment no té ni la més remota idea de què li estan parlant. Si la té, que no és gaire habitual, està bastant desviada de la realitat. Aquestes dues situacions, combinades amb els mitjans de comunicació lliures com Internet, fan que la majoria de persones que no saben de què va, escoltin a les altres que creuen que sí ho saben, i es crea així una espiral de ignorància i “falsos entesos”, com he anomenat durant el treball a aquell col·lectiu de persones que difonen les seves idees per Internet sense molestar-se a comprovar si són certes o no. Una manera d’explicar-ho de forma senzilla és imaginar un llibre en blanc damunt d’una taula en un lloc públic, on tots els que hi passen hi deixen escrites les seves idees sobre què és l’Asperger, en sàpiguen o no, i al final, els que van arribant després, pressuposen que els primers en escriure en sabien, i es queden amb la seva idea sobre el concepte.

Òbviament, en els trenta anys que porta aquesta síndrome sent “popular” ja ha donat temps a donar mil tombs en aquest espiral, i la informació s’ha deformat tant i tant que ja només és vàlid allò que prové d’un expert reconegut. A on ens porta això? A un seguit de coneixements sobre l’Asperger rodejant-nos a través de tots els mitjans, i nosaltres no tenim manera de discernir quins són reals i quins són falsos. Per tant, el que fa una persona sense temps de realitzar una recerca profunditzada i de verificar les seves fonts, és creure el primer que veu.
Què pot ser, això que vegi primer? Si li dóna per cercar a l’enciclopèdia, almenys en la catalana, no ho trobarà pas. A Internet sí, però tindrà la paciència per llegir un article fiable (que solen ser llargs i usen nomenclatura tècnica) i a més escrit per un expert? O tirarà per la via de preguntar a fòrums online i refiar-se de publicacions més amenitzadores que els documents acadèmics, escrites moltes vegades per “falsos entesos”?
Normalment, quan no se sap explicar un concepte, com passa a Internet amb la gent que intenta explicar l’Asperger sense conèixer-lo, es tendeix a exemplificar. Les exemplificacions que es donen són sèries i pel·lícules molt conegudes, per així assegurar-se que tots les coneixen.
Així que jo m’he aventurat a investigar tot allò a l’abast de tothom, aquestes suposades exemplificacions de l’Asperger, els llibres que el tracten, els documents oficials, els articles i tot el que he pogut trobar. Professional, no oficial, popular, desconegut…

I quina conclusió n’he tret, després de comparar-ho amb la vida real d’un Asperger, amb les opinions de diversos professionals sanitaris i educatius? Després d’haver realitzat un test professional per veure si realment afecta a tants com circulen per la xarxa dient que pateixen Asperger, tal i com s’han auto-diagnosticat? Quina conclusió trec de comparar l’Asperger de cara a l’exterior amb l’Asperger que afecta famílies senceres? La primera, la cara popular, l’accessible, la cara suavitzada, irònica i divertida de l’Asperger. La segona, la cara oculta, realista, dura, la cara de la perseverança i l’esforç, de la paciència i els objectius no sempre aconseguits.
Una distància enorme les separa.
Aquella persona que mirant la TV veu aquell personatge tan sarcàstic i lleugerament nerd que agrada a tots, del qual comenta divertit amb els seus amics que ha llegit no sap on que té Asperger, no té res a veure amb la mare que surt de la consulta amb el seu fill de la mà i el cap cot, pensant que potser sempre haurà d’estar protegint-lo del món perquè acaben de dir-li que té síndrome d’Asperger i hi ha possibilitats que mai arribi a consolidar les habilitats socials suficients per dur una vida adulta normal. El sarcàstic repel·lent, que publica a Internet que pateix aquest trastorn per excusar la seva mala educació, no sap el tipus de vida a la que s’enfronta el nen de només deu anys que passa l’esbarjo sol, sense amics i preguntant-se perquè no l’encerta mai quan parla.

L’Asperger, com bé deia un dels familiars entrevistats, no és quelcom que es vegi a primera vista, el que comporta unes expectatives de comportament normals on no n’hi haurà. Molts nens amb aquest trastorn són vistos com malcriats, com aprofitats d’una excusa en forma de diagnòstic. En canvi, aquestes persones que el tatxen de llastre per la seva família i per la seva escola, són les que menys saben de què tracta la seva vida, com funciona el seu cap.

Les pel·lícules i la majoria de les sèries televisives avantposen a la informació i a la sensibilització el seu afany per apel·lar als sentiments del públic, l’exageració emotiva de la síndrome. Oculten allò “lleig” de l’Asperger, i potencien sense veracitat l’aspecte tendre. Paral·lelament, els llibres i documentals bombardegen d’informació tècnica, i alguns tendeixen a caure en el parany de les pel·lícules, creant un món de color rosa amb aspectes tristos. Pocs d’ells són alhora sincers i precisos, justos amb el trastorn i intel·ligibles. En general, hi ha molts tipus de vies per fer arribar la informació, però ben poques són fidedignes a la realitat de l’Asperger o no tracten d’exposar una gran quantitat de coneixements per lluir-s’hi.

La vida real és ben diferent. Al voltant de l’Asperger, predominen la paciència, la frustració, la perseverança, el fracàs, l’èxit… Conviuen en harmonia tots aquests aspectes, tal i com ho farien en la vida d’algú altre. L’Asperger és un estigma que marca les persones, algunes més i d’altres menys, però això no vol dir que s’hagi d’excloure allò desigual, allò que trenqui amb la norma esquemàtica que acomplim tots. La intolerància és un dels factors que afecten més a aquesta visió excloent, que es nega a veure la realitat i a acceptar-la; no es pot concebre algú que no pensi com tots, que no actuï com tots, que no sigui com tots…

“Quan tothom pensa igual, ningú pensa.” [1]

Walter Lippmann

És per això que jo he decidit donar una oportunitat al coneixement, he decidit anar més enllà i descobrir de primera mà què hi ha en la cara oculta de l’Asperger. I he descobert que és totalment diferent al que tothom percep. La confiança cega en tot allò que llegim i veiem ens porta cap a un forat negre, en el qual ens tanquem i vivim ignorants. Cal actitud per saber la veritat, i cal saber-la per opinar.










[1] Lippmann, Walter. En nombrosos discursos i articles. 1889-1974


7 oct 2012

Dia 42

Ja tinc enllestides les introduccions i conclusions dels diferents apartats (petites i breus) i quan rebi l'última entrevista, podré començar les conclusions en sí.

Conclusió de les pel·lícules:

Acabant així l’apartat de les pel·lícules, penso que després d'haver analitzat la majoria d'existents sobre la síndrome d’Asperger, puc concloure amb una opinió ben positiva. Els responsables de totes elles han estat ben documentats sobre la síndrome, i tot i que alguns han pecat de voler tocar la fibra sensible de l’espectador massa descaradament, estic molt impressionada pel treball que han aconseguit realitzar. Totes elles mostren facetes de l’Asperger conegudes, símptomes típics, però d'altres fan un pas més enllà, i també ens porten cap al món intern que viuen aquestes persones, i el malson que els suposa conviure amb aquest estigma a molts d'ells  També, en algunes, he detectat una forta incidència en l’entorn (família, amics, lloc de treball o escola) que plasma força bé l’esforç i la batalla constant a la que estan sotmesos aquests elements de l’entorn social d'una persona que pateix Asperger.

Les set pel·lícules són impressionants, i tot i que personalment tinc alguna més favorita que altra, totes han aconseguit arribar a les meves expectatives respecte a la sensibilització de la síndrome i la informació fidedigna sobre aquesta, i algunes fins i tot m’han impressionat més del que esperava per la caracterització de no només el personatge amb Asperger, sinó de tot el seu entorn social.

Conclusió sobre les sèries amb un personatge amb Asperger:

Un cop acabades les sèries televisives que tenen un personatge diagnosticat amb Asperger, haig de dir que tinc opinions molt diverses. D’una opinió negativa en salvo Parenthood, que segons el meu parer té una investigació força profunditzada al darrere del personatge d’en Max, i a més a més l’actor que li dóna vida ho viu i ho interpreta de manera impressionant. Transmet, per damunt de tot, la preocupació dels pares en concret, i els daltabaixos que provoca l’Asperger del seu fill en el seu dia a dia familiar. Sobre Frágiles, puc dir que la sèrie transmet els símptomes i les característiques molt acuradament, però massa condensats, fins arribar a un punt en el qual tot sembla massa forçat. A més, trobo que es deixa portar massa per l’afany d’emocionar l’espectador, de transmetre-li un sentiment de pena i consideració abans que de sensibilització envers el trastorn. El mateix opino de la sèrie Skins, que tot i que no condensa els símptomes, és també massa ensucrada. Arthur, tot i ser una sèrie infantil, ha trobat la manera ideal d’explicar-ho als infants, de fer que sàpiguen què és l’Asperger i què comporta, tot fent-ho comprensible per l’abast dels nens i nenes.

En general, la meva opinió és bastant neutra, doncs penso que algunes sèries fan que l’espectador tingui una idea força equivocada de la síndrome pensant que és quelcom que inspira llàstima, o d’altres que són fidels a la realitat i transmeten les dificultats en la mesura justa, a més de les característiques positives. No s’ha d’oblidar mai que en l’Asperger no tot són desavantatges.

Conclusió sobre les sèries ordinàries:

Pel que fa a les sèries televisives que no tracten sobre l’Asperger, em veig obligada a confirmar el que ja sospitava: la desconeixença generalitzada de l’Asperger ha fet molt de mal als mitjans de comunicació, sobretot Internet. La gent creu que personatges com el doctor House, o la forense Temperance Brennan, o fins i tot en Sherlock tenen Asperger, quan no s’hi acosten ni de lluny molts d’ells. El cas del que s’ha parlat més és el d’en Sheldon Cooper, que per suposat no encaixa en els paràmetres de l’Asperger, tot i que la sèrie intenta fer que la seva personalitat s’hi aproximi en els aspectes que els interessa per tal de fer-lo més irònic o divertit.

En conclusió: la gent necessita fonts fiables i a l’abast de tothom sobre la síndrome d’Asperger, sinó cauen en paranys com el de creure en “falsos entesos” del trastorn que afirmen en mitjans de comunicació lliures que l’Asperger és el que tenen en Sheldon Cooper, en Perry Cox, en Charlie Eppes, etc. No hem de deixar que la informació errònia prevalgui sobre la que està documentada i és fidel a la realitat.

Conclusió sobre els llibres:

Els llibres, en general, m’han donat molt bones sensacions: consciencien sobre què és l’Asperger, transmeten el caràcter i les emocions dels que la pateixen, són clars i entenedors... però per damunt de tot informen. La majora d’ells, excepte un parell que són la novel·la i l’autobiografia, desglossen la síndrome de manera clínica, fent que sigui una allau d’informació, dades i exemplificacions. Penso que molts professionals sanitaris i d’educació agrairan això, però per un pare serà difícil no deprimir-se amb tantes estadístiques i dades.

Conclusió sobre els articles:

Em sorprèn haver trobat tant poc material en aquest aspecte dels mitjans de comunicació, doncs esperava més articles. Els dos que he analitzat m’han semblat força bons, si bé estan explicats des de la primera persona que pateix l’Asperger: no se centren en símptomes ni explicacions, sinó que són dos escrits on han abocat els seus sentiments i la seva manera de veure el món, cosa que pot ajudar enormement a entendre la seva manera d’actuar amb la resta de persones i amb l’ambient que els envolta.

Conclusió sobre els documents i arxius:

Aquest últim apartat va aparèixer per casualitat. No he trobat més documents o arxius que puguin ser afegits aquí, si bé trobo fora de lloc analitzar Asperger’s Syndrome: A Clinical Account, de la Lorna Wing, ja que a part de ser un document acadèmic que no em veig capacitada per analitzar pel vocabulari clínic que comporta, tampoc veig d’utilitat analitzar si el mateix document que va popularitzar l’Asperger descriu amb fidelitat la síndrome o és útil per qui l’estudia, ja que la resposta seria afirmativa m’ho mirés com m’ho mirés. Respecte al document analitzat, trobo que és força útil saber la manera d’avaluar una persona en un institut ordinari, ja que és imprescindible tenir en compte les dificultats extres i les necessitats especials de cada alumne.

Conclusió sobre els documentals i reportatges:

En quant a l’apartat dels documentals i reportatges, hi ha una varietat molt gran: un ha estat sensibilitzador, resumit, informatiu per damunt de tot; l’altre ha estat sobretot informatiu, descriptiu… però de ben segur el que més m’ha impactat és el de la BBC, My Family and Autism. És, sincerament, espectacular, la manera de plasmar les dificultats i els impediments de la família en seguir endavant, la coneixença sobre l’Asperger i altres TEAs… Senzillament increïble. Els altres tampoc es queden curts, doncs tot i ser breus, estan ben documentats i són molt professionals.
                                                                                              
En conclusió, aquest és un dels apartats que més he gaudit, ha sigut enriquidor i alhora m’ha deixat bocabadada la quantitat de coses que he après veient-los.

Conclusió sobre els curtmetratges:

Tot i ser un apartat curt, els curtmetratges – sobretot si són d’animació – m’agraden molt, i en aquests temes solen tenir una repercussió important, com és en el cas de Academia de especialistas. Donen un sentiment de comprensió i sensibilització sense arribar a semblar que volen donar llàstima. És per això que m’agradaria fer, com ja vaig dir en la introducció, un curtmetratge de conscienciació sobre l’Asperger per a les aules.

Conclusió sobre els diferents tests individualment i el darrer en general:

Els resultats mostren un clar predomini del gens, mentre que un 11% de la població major de 16 anys afirma saber més o menys de què tracta l’Asperger. No hi ha cap que hagi respòs molt. Eren, val a dir, uns resultats previsibles. En conclusió, tan sols un 16% de la població major de 16 anys sabria explicar amb fluïdesa o a grans trets en què consisteix la síndrome d'Asperger, i cap d’ells coneix el trastorn a la perfecció.

En persones d’entre 12 i 16 anys, el domini del gens és més gran, fins a un 72%. Sorprenentment, no hi ha cap resposta bastant, i sí un 2% que han respòs molt. Es pot arribar a la conclusió que la joventut es veu una mica més bombardejada que un adult estàndard amb informació sobre malalties i trastorns mentals, en entorns com l’escola. La població d'entre 12 i 16 anys, només un 6% podrien explicar a grans trets o amb fluïdesa en què consisteix la síndrome d’Asperger.

El 28% d'homes majors de 16 anys es troben per damunt de la mitja en la franja del Quocient de l'Espectre Autista. Aquesta xifra es pot considerar força alta. No hi ha puntuacions que denotin un TEA o Trastorn de l'Espectre Autista.

El 22% de dones majors de 16 anys es troben per damunt de la mitja en la franja del Quocient de l'Espectre Autista. És un percentatge força elevat però tampoc arriba a preocupant. No hi ha puntuacions que denotin un TEA o Trastorn de l'Espectre Autista.

El més destacable aquí és que el 2% dels nois d'entre 12 i 16 anys mostren signes de patir un TEA o Trastorn de l'Espectre Autista. A més, un 54% es troba per damunt de la mitja en quant als símptomes, un percentatge força preocupant. Tot i així, l’adolescència és l’etapa en la que els símptomes tipus Asperger afloren més en la personalitat. També existeix el fet que els nois puntuen més elevat que les noies.

No hi ha puntuacions en el sexe femení que denotin un TEA o Trastorn de l'Espectre Autista, mentre que el 48% de les noies d'entre 12 i 16 anys es troben per damunt de la mitja en la franja del Quocient de l'Espectre Autista. Torno a dir que tot i ser un percentatge molt elevat, no és del tot preocupat donat que l’adolescència és l’etapa Asperger per excel·lència.

El 16% dels nens d'entre 4 i 11 anys mostren signes de patir un TEA o Trastorn de l'Espectre Autista, una dada molt preocupant, ja que la xifra és molt elevada.

El 6% de les nenes d'entre 4 i 11 anys mostren signes de patir un TEA o Trastorn de l'Espectre Autista, no tant preocupant com en els nens, però segueix sent una xifra alta.

En conclusió general, els resultats mostren, a part d’una desconeixença general del que és síndrome d’Asperger molt alta, uns resultats molt preocupants en els nens de 4 a 11 anys. Els dos sexes d’entre 12 i 16 anys no es queden curts, però no deixen de ser poc escandalitzants donat l’alt risc de trobar-se per damunt de la mitja en l’etapa de l’adolescència.
La resta de resultats s’ajusten força a les espectatives que tenia sobre aquests.


Per altra banda, he començat a muntar el vídeo de conscienciació, i això és el que tinc fins ara:









2 oct 2012

Dia 41

Avui he parlat amb el professor d'infografia del meu institut per tenir una idea de com presentar l'apartat del vídeo. Em deixarà editar-ho allà amb un programa que té, i hem quedat que per principis de novembre hi aniré amb tot preparat. Durant els següents caps de setmana aniré redactant les conclusions dels apartats i les conclusions en sí, així com preparo l'argument del vídeo. Encara haig de decidir què faré amb l'eix cronològic que vaig fer sobre la història de l'Asperger, tinc pensat incloure'l a la presentació i ja està, ho hauré de parlar amb la tutora del TREC, després del pont del cap de setmana que ve no, l'altre.

1 oct 2012

Dia 40

Avui he parlat sobre el vídeo amb la tutora del trec, i m'ha donat llum verda. Serà més aviat com una feina paral·lela al treball, ja que aquest encara manca de l'última entrevista i les conclusions (i molts retocs finals). Haig de parlar aquesta setmana amb el professor d'infografia perquè m'indiqui com presentar aquesta darrera part del treball que constarà d'un vídeo: haig d'afegir l'scrpit i l'escenografia com annexos, com un altre apartat del treball...? Hauré de gravar el vídeo en un CD i adjuntar-lo al treball escrit?

Segueixo madurant la idea i l'argument principals de la història del curtmetratge, però tot s'ha de dir, tinc temps fins el deu de desembre, el dia de l'entrega.