28 ago 2012

Dia 32

Ja he redactat el pròleg i la introducció. Tot i que els he escrit bolcant-hi tot l'esforç i els objectius que m'he plantejat durant l'elaboració del treball, estic a l'espera d'alguna correcció o suggerència per part de la Lucia, la tutora del trec, ja que arribats a aquest punt del treball, em trobo una mica perduda sobre si la manera en com l'estic enfocant cap a les conclusions és la més idònia.
Suposo que no fa falta dir que en cap dels dos he afegit descripcions acurades sobre la síndrome ja que això forma part de la redacció informativa del treball, sobre l'Asperger, sobre els símptomes, la seva història... que començaré a escriure tot seguit.

Pròleg

Ara tinc intuïtivament davant meu el que senten els altres. Entenc per fi aquest sentiment, i del "jo" i el "tu", sorgeix el "nosaltres" com a subjecte de nivell més alt. […]
L’empatia… és l’experiència de consciència exterior en general.

Edith Stein

Edith Stein va dedicar la seva tesis a l’empatia, i es que per a ella, era quelcom massa important com per no haver estat encara investigat a fons.
És cert que l’empatia és importat, és la que fa que la civilització sigui civilització, i fins i tot és la que, amb la seva absència, aconsegueix que neixin la crueltat i la malícia. Gustav M. Gilbert, un psicòleg conegut pel seu treball relacionat amb líders nazis d’alt rang, va dir el següent:

Us explicaré que un cop estava buscant la naturalesa de la maldat. I penso que he arribat a una manera bastant acurada de definir-la: una manca d’empatia. És l’única característica que connecta tots els acusats. Una incapacitat genuïna de sentir el que senten els seus semblants. La maldat, penso, és l’absència d’empatia.

Gustav M. Gilbert

Per què l’absència d’empatia és tan inusual? Per què té una importància tant transcendental? Són tots els que manquen d’ella perillosos per a la societat?
No estic completanent d’acord amb les afirmacions d’en Gustav M. Gilbert, doncs la falta de facultats empàtiques no comporta sempre maldat i crueltat, al igual que el fet de ser empàtic no salva ningú de la malícia. Són conceptes, l’empatia i el mal, únicament relacionats en casos puntuals.

L’empatia és la facultat de comprendre emocions i sentiments d’altres persones. Si bé existeix la possibilitat d’una comunicació verbal d’aquests sentiments i emocions, perquè és tant necessari poder endevinar-los? I per què hem de saber expressar-los als altres?
El llenguatge no verbal és un pilar molt important en la civilització que hem creat, en el dia a dia de cada individu. Sigui de la cultura, sexe o origen que sigui, hom necessita l’empatia des de la més tendra infància. Hi ha qui diu que es neix amb aquesta habilitat, així com la del llenguatge no verbal, la capacitat de llegir expressions facials… que tot en conjunt són instints. Altres pensen que s’aprèn des del primer moment en què el nadó pren consciència d’un mateix i dels altres, i comença a imitar els seus semblants.

No crec que els nens neixin amb empatia. És quelcom que aprenen veient-ho modelat pels altres.

Jacqui Rivait

És realment imprescindible per a la supervivència? Els humans hem convertit les relacions socials en un dels factors més bàsics per sobreviure en el món. Però realment la manca d’aquestes facultats farà que no se sigui apte per la vida en societat?

No, la manca d’empatia no causa això. Sense saber-ho, al nostre voltant hi ha persones que manquen d’ella, i no són pas perills per a la societat. No són cruels. És l’últim que són.
Quin mal causaria algú que no entén la manera de pensar i actuar dels altres? Algú que no veu el sentit ni la necessitat en les mostres expresses de sentiments i emocions, una persona que no necessiti relacionar-se amb els seus semblants per no sentir-se sol. Un individu que sigui totalment incapaç d’establir relacions socials amb altres persones perquè simplement no en sap. Quin tipus de vida seria la seva? Quins inconvenients causaria a les persones que es veuen obligades a conviure-hi? Seria, com afirmava Gilbert, una persona malvada?

No entens de debò una persona fins que no consideres les coses des del seu punt de vista, fins que no et col·loques dins la seva pell i t’hi passeges per dins.

Atticus Finch

I si el que li faltés d’empatia i habilitat per a relacionar-se ho tingués en valors de lleialtat, de justícia i de sinceritat? Hom pensaria que és massa demanar, que cap persona té aquests valors inculcats al cent per cent fins a la mèdula, tots tenim una mica de maldat dins nostre. Per molta empatia que tingui, l’ésser humà sempre cometrà algun tipus de crueltat, per petita que sigui.

Aquells que pensen que les relacions socials no estan fetes per a ells, en què inverteixen el seu temps? Què passa amb l’individu que sense cap tipus de facultat empàtica és capaç d’obeir de manera estricte les normes sense necessitat de comprendre-les, de tenir valors de compromís i fidelitat inamovibles, i per damunt de tot, de dir sempre la veritat? Potser l’espai buit del seu cervell, on haurien d’haver ocupat un lloc les habilitats socials, està ara ocupat amb més espai per a la capacitat intel·lectual del que tenen els altres…

Per tot el que sabem, les primeres eines de la Terra podrien haver estat creades per un home assegut sol, al final de la cova, jugant amb pedres. Al cap i a la fi, la gent amb vida social no va inventar la primera llança de pedra. Probablement va ser inventada per un Asperger solitari que rebuscava entre les roques més afilades mentre l’altra gent socialitzava al voltant de la foguera. Sense els trets autístics, potser encara estaríem vivint en coves.

Temple Grandin

Introducció

Aquest treball tracta sobre la síndrome d’Asperger, un trastorn pertanyent a l’Espectre Autista. No és un treball clínic ni informatiu, sinó antropològic, tot i que una part del cos d’aquest està destinada a explicar en què consisteix aquest trastorn de manera detallada i a la història de com va ser descobert.


Durant la realització del treball he anat publicant a la xarxa els avenços i la metodologia que seguia, per així tenir un control de les modificacions, utilitzar-ho com una agenda, etc. Hi afegeixo cada apartat un cop completat, les entrevistes que aconsegueixo, els llocs que visito, l’ajuda que rebo, algunes fotografies...


M’agradaria deixar clars els tres punts principals – més aviat objectius – que tinc respecte les conclusions, per tal de no deixar dubtes sobre el rumb que prendrà la recerca:

El primer punt que em plantejo és la coneixença general de l’Asperger. Comparar els dos tipus de percepció que es té de la síndrome: la percepeció fictícia (o no), accessible a tots a través de mitjans de comunicació (pel·lícules, sèries, articles, documentals, llibres, documents i reportatges) i la percepeció real, consistent en entrevistes a familiars d’infants o adolescents amb Asperger i a personal educatiu i sanitari que tingui contacte amb gent que pateixi aquest trastorn. Malauradament, és difícil trobar algú que pateixi la síndrome en primera persona i que accedeixi ser entrevistada. Hi haurà recerques sobre associacions, entitats i altres grups d’ajuda relacionats amb l’Asperger. Dins la percepeció real, també hi afegeixo els resultats d’uns tests per a l’autoavaluació repartits a gent anònima, per comprovar a petita escala quin és el percentatge de gent que pateix algun trastorn com l’Asperger o semblant, o bé es troba per damunt la mitja en referència als seus símptomes. En el tema de la percepció fictícia (o no), em regeixo pel criteri de les masses, de l’opinió majoritària. El que vull dir amb això és que no hi ha una quantitat molt gran de sèries televisives, documentals o pel·lícules, o fins i tot llibres, que hagin volgut tractar l’Asperger, però tot i així hi ha rumors sobre un nombre de sèries sorprenentment gran en les que apareixen personatges amb Asperger.
Això es pot deure a la poca sensibilitat i coneixença general que hi ha respecte la síndrome. Així doncs, he decidit que tot l’apartat de la percepció fictícia que no siguin sèries televisives sigui emplenat amb llibres, pel·lícules i documentals amb professionalitat, que tractin sobre l’Asperger directament. En canvi, escullo les sèries que més rumors tenen al voltant dels seus personatges sobre patir Asperger. Per què? Perquè així, encara que després descobreixi que no pateixen el trastorn, tinc proves més que suficients per demostrar que hi ha molts “falsos entesos” en la síndrome que escampen el contrari, i contribueixen a que la percepció d’aquesta sigui errònia en mitjans de comunicació lliures com l’Internet. Per tant, això fara que en l’apartat de la percepció fictícia hi convisquin pel·lícules, llibres, sèries i documentals que sí tractin sobre l’Asperger, amb sèries que no hi tinguin a veure, molt conegudes, que provoquin la sospita de més d’un espectador que cregui saber què és l’Asperger.
Pretenc, amb aquesta comparativa, demostrar que la coneixença de l’Asperger és escassa, gairebé nul·la, i que dels pocs referents als que tenim accés en els mitjans de comunicació, alguns estan mal explicats o equivocats. És difícil en aquestes condicions, doncs, adonar-se quan una persona pateix aquest trastorn, i per tant donar-li el tractament que necessita.

La segona conclusió a la que vull arribar fa referència a les entrevistes que realitzaré, tant a afectats com a professionals. Em proposo el·laborar un esquema, un resum, una espècie de guia per a pares sobre com tractar l’Asperger, sobre com respondre a les necessitats del seu fill o filla, classificant els tipus de resposta segons l’edat en el diagnòstic. Per què només els pares i no afegir professionals educatius o sanitaris? Perquè són professionals, saben el què es fan, i ja s’han escrit moltíssims llibres, guies, s’han fet seminaris, reunions, investigacions, etc. Els professionals han estudiat, ja saben com respondre, segurament han vist casos amb anterioritat. En canvi, és molt difícil que un pare o mare o tutor legal hagi hagut de tractar abans amb un nen o nena amb Asperger. Pot ser que ni tan sols sàpiga què és. I per damunt de tot, l’efecte, la influència que té la família no l’aconsegueixen ni mil mestres, professors, psicòlegs, psiquiatres o pedagogs. Els pares són els que realment han de lluitar pel seu fill, i els que prendran les decisions que el beneficiaran o perjudicaran.
Sí que és cert que s’han escrit guies també per a ells, però poques d’elles no estan escrites per psicòlegs que desglossen la síndrome de manera clínica i els espanten amb excés d’informació. Tampoc és fàcil trobar-ne que et diguin què fer si has fallat en el diagnòstic, si has perdut anys de la vida del teu fill en incomptables diagnòstics erronis, ja que només es contempla la possibilitat d’haver diagnosticat l’Asperger en el teu fill en l’edat idònia, en la més primerenca. I si no ha estat així? Ja pots rendir-te? No. Jo pretenc guiar els pares, fer-los saber el que aprendré amb entrevistes a persones amb les mateixes preocupacions que les que tenen ells, i extraient la informació d’experts per després explicar-la de manera clara i entenedora per als pares. Amb més d’una entrevista de cada tipus, podré aconseguir diferents punts de vista, diferents maneres de fer, i per tant diferents resultats. Els mètodes més beneficiosos pel nen o nena, seran els que conclouré com més efectius.

Per acabar, el tercer punt consisteix en una pregunta que poca gent es fa – dins la poca gent que s’interessa per aquesta síndrome – : Què passa quan són adults? Aquí entra altre cop la part del treball sobre associacions i altres entitats relacionades amb l’Asperger. Quan un nen amb Asperger ja no viu amb els seus pares, s’ha de veure obligat a buscar feina, a pagar una hipoteca, a anar a comprar ell sol… És possible? Què en pensen els pares? Els preocupa haver de cuidar eternament del seu fill? I els professionals, des d’un punt de vista exterior i objectiu? Creuen que es pot arribar al cent per cent a l’autonomia amb una síndrome com aquesta? Jo vull arribar a la resposta, i per això no només m’haig de preguntar com seran les vides d’aquestes persones, sinó també el món on seran llançats: estarà prou adaptat per a ells? Si no és així, s’hi hauran d’acostumar? Podran? 

Espero poder afegir algun d'aquests paràgrafs a la presentació oral del treball.

Dia 31

He analitzat les pel·lícules Edward Scissorhands i My Name is Khan, les quals estan molt bé i l'última d'elles capta gairebé a la perfecció l'Asperger. Per últim, amb el reportatge del programa de TV3 Divendres, Dia internacional de la síndrome d'Asperger, acabo amb la percepció fictícia. A l'espera de rebre per correu les tres entrevistes del personal sanitari (que pel que m'han dit estan en procés), només em queda redactar el pròleg, la introducció i l'apartat explicatiu del treball sobre la síndrome per començar les conclusions.

Edward Scissor-hands                   
Títol original: Edward Scissor-hands (Eduardo Manostijeras a Espanya)
Creació: Tim Burton i Caroline Thompson
Direcció: Tim Burton
Producció Exectuvia: -
Producció: Tim Burton, Denise Di Novi, Richard Hashimoto i Caroline Thompson
Guió: Caroline Thompson (basada en la història d’en Tim Burton i la Caroline Thompson)
Música: Danny Elfman
Protagonistes: Johnny Depp (Edward Scissorhands), Winona Ryder (Kim Boggs), Dianne Wiest (Peg Boggs), Alan Arkin (Bill Boggs), Anthony Michael Hall (Jim)…
Any: 1990
Origen: Estatunidenc
Gènere: Fantasia romàntica
Descripció: Una àvia descriu a la seva néta, d’on ve la neu, explicant-li la història d'un jove anomenat Edward, qui tenia tisores per mans, la creació d'un inventor. El resultat final va ser un noi amb aspecte humà, jove, que tenia tot, excepte les mans. Llavors l'inventor va tenir un atac de cor i va morir a l'acte de donar un parell de mans reals a l’Edward, deixant la seva obra "sense acabar" per sempre.
Anàlisi: L’Edward és una metàfora de com se sent Tim Burton en la seva vida personal, segons rumors d’Internet i una entrevista amb Helena Bonham Carter – la seva parella sentimental – que té sospites de que en Burton tingui Asperger.
La vida d’Edward li ha tocat per mala sort, si bé ell és completament diferent a tota la resta de persones: un robot. A més de ser extremadament diferent, també està inacabat, per si no resultava prou estrany ser un robot, tampoc té mans normals, sinó tisores. Això fa que tingui consciència de diferència, un dels símptomes de l’Asperger.
L’Edward ha viscut sol durant tota la seva vida, i el fet de no tenir companyia de cap tipus no l’ha molestat en especial, si bé s’hi ha acostumat i gaudeix de la seva solitud.
Quan les persones el coneixen, senten curiositat per ell, però no pel què és, sinó pel que pot fer amb les seves mans, la seva virtut. Una virtut que alhora de fer-lo excepcional en un art, el fan incapaç de mostrar afecte a les persones, de no fer-los mal o incomodar-los. Així és com un Asperger es sentiria quan el mateix factor que el converteix en un geni de les matemàtiques (per exemple), és el que fa que els seus companys d’escola el vegin com un nen estrany, com un petit professor massa llest com per ser un nen, massa petit com per ser un adult.
L’Edward no desitja fer mal a ningú, te valors de fidelitat i de sinceritat molt forts, un altre semblança amb l’Asperger. No entén bé l’amor o els sentiments envers altres persones, però això no vol dir que no els pugui sentir, cosa que demostra un altre símptoma.

En conclusió, l’Edward és un personatge que mostra l’Asperger de manera lúgubre, sinistra… Si bé un robot no pot patir trastorns del desenvoulapent generalitzat (pel que sabem), en el cas que l’Edward fos una persona, seria una versió trista i sobrecarregada de sentimentalitat del trastorn. Sigui com sigui, realment existeix una semblança més que notable entre les característiques metafòriques del protagonista de la pel·lícula i la síndrome d’Asperger.



My name is Khan
Títol original: My name is Khan (Mi nombre es Khan a Espanya)
Creació: Karan Johar i Shibani Bathija
Direcció: Karan Johar
Producció executiva: -
Producció: Hiroo Johar i Gauri Khan
Guió: Karan Johar i Shibani Bathija
Música: Shankar-Ehsaan-Loy
Protagonistes: Shahrukh Khan (Rizwan Khan), Kajol (Mandira Khan), Jimmy Shergill (Zakir Khan)...
Any: 2010
Origen: Indi
Gènere: Drama
Descripció: En Rizwan Khan és un nen musulmà que es va criar amb el seu germà Zakir i la seva mare Razia Khan en una família de classe mitjana en la secció Borivali de Mumbai. En Rizwan és diferent dels altres nens, però. Ell té certs dons, particularment una habilitat especial per reparar coses mecàniques. La seva diferència el condueix a la tutoria especial d'un erudit solitari i a l’atenció extra de la seva mare, els quals condueixen a una major gelosia del seu germà Zakir, que finalment deixa la seva família per a una vida als Estats Units.
Anàlisi: En Khan és un noi que tot i haver crescut amb l’Asperger sense saber-ho ni ell ni la seva família, ha sabut evolucionar emocionalment molt més del que s’esperaria. La seva mare, des de ben petit, ja notava que era un noi estrany, i alhora molt intel·ligent. El tractava amb paciència, amb tendresa i li ensenyava a comportar-se de manera normal.
Tot i així, demostra trets molt marcats de l’Asperger: no manté la mirada amb els seus interlocutors, no dona mostres d’afecte físic, és reticent a que el toquin, li costa molt entendre el llenguatge figurat… En definitiva, es nota que hi ha hagut una documentació al darrere d’aquest personatge, una documentació sobre l’Asperger molt completa que ha fet que estigués perfectament caracteritzat.
Durant la història no hi ha una progressió del personatge amb la síndrome després que aquest passi la infància. És realista, l’Asperger és quelcom que costa treure’s de sobre, i si no es corregeix durant la infància, ja en l’etapa adulta poca cosa es podrà aconseguir. En Khan és una persona que des de sempre ha valorat molt la sinceritat, el mai dir mentides, una qualitat que els Asperger solen tenir. La seva mare li ensenya una cosa que el marca en el camí de tota la seva vida, i és que en el món, no hi ha més diferències entre les persones que no siguin bons i dolents. En Khan sap que ell és bo, i es sent atret per tots aquells que també ho siguin.
L’Asperger com a trastorn està molt ben plasmat en la pel·lícula: la desconeixença general, la facilitat que té algú expert en el camp per detectar-lo quan és d’un grau considerable, els símptomes principals que presenta en Khan i fins i tot la seva personalitat.
En Khan viu angoixat per les seves pors, pel món estrany que el rodeja, pels sorolls estridents i la gent que no el comprèn. Així se sent una persona amb Asperger.
El seu nivell d’independència i autosuficiència no és molt alt, però el suficient. És força verídic, ja que està constantment salvaguardat del món per alguna persona o altra, fins que arriba el moment del seu viatge, en el qual ha d’anar sol.

En conclusió, trobo que la pel·lícula ha fet un molt bon treball descrivint la síndrome d’Asperger en general, tot el global que encercla el que la pateix en sí, la seva forma de vida i la de les persones del seu voltant.

Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger

Títol original: Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger
Producció executiva: -
Producció: Programa Divendres, al canal TV3
Guió: -
Música: -
Protagonistes: Amaia Hervás
Any: 2010
Origen: Espanyol
Gènere: Reportatge
Descripció: La psiquiatra Amaia Hervás ens defineix la síndrome d'Asperger. Aquesta malaltia afecta la capacitat d'empatia i comunicació, imprescindibles per a la vida social, i es detecta sobretot en els primers 3 anys de la vida.
Anàlisi: Amaia Hervás parla sobre les diferents dificultats d’una persona amb Asperger, sobretot en l’adolescència. Parlen sobre la percepció que donen algunes pel·lícules i el món de l’entreteniment en general. “No són ni molt menys manipuladors ni sarcàstics com els pretenen mostrar, sinó tot el contrari: mai farien res manipulatiu, i menys que resultés en el seu favor.”
Surten pel·lícules com Adam, i personalitats com Einstein, Bill Gates... Hervás deixa això últim clar. “Que siguin persones que focalitzin la seva atenció en el camp que els agrada, i com a conseqüent estiguin més allunyats de la vida social, no vol dir que tinguin Asperger. L’Asperger és molt més que ser un geni en el que t’agrada i una mica antipàtic amb la gent que desconeixes.”

En conclusió, trobo que Amaia Hervás és una psiquiatra brillant, que s’explica de manera entenedora i alhora sense risc a confusió deixa les coses clares sobre els símptomes, sobre la forma de vida... Recalca constantment que és essencial un diagnòstic en una edat propera als 4 anys.

Em disposo a començar la part explicativa del treball, que em fa dubtar sobre si em quedaré massa curta, ja que he decidit no centrar-me en explicacions clíniques perquè el meu treball està més enfocat a la vessant antropològica. 

26 ago 2012

Dia 30

He analitzat les sèries Scrubs, Skins, Numb3rs, Parenthood i Arthur, la pel·lícula Adam, el documental My family and Autism i el reportatge Una forma de ser diferente al resto.



Scrubs

Promoció de la sèrie Scrubs

Títol original: Scrubs
Creació: Bill Lawrence
Direcció: Adam Bernstein, Marc Buckland i Matthew Diamond
Producció executiva: Bill Lawrence, Garrett Donovan, Neil Goldman, Bill Callahan i Tad Quill
Producció: Randall Winston, Liz Newman, Mike Schwartz, Janae Bakken, Mark Stegemann, Deb Fordham i Mychelle Deschamps
Guió: -
Música: Lazlo Bane
Cadena original: NBC
Temporades: 9
Episodis: 182, dels quals analitzats: 1x01 i 2x01
Protagonistes: Zach Braff (Jonathan Michael “J.D.” Dorian), Sarah Chalke (Elliot Reid), Donald Faison (Christopher Duncan Turk), Judy Reyes (Carla Espinosa Turk), John C. McGinley (Percival Ulysses “Perry” Cox)...
Any d’inici: 2001
Origen: Estatunidenc
Gènere: Drama/comèdia o dramedy
Descripció: Scrubs és una comèdia que narra la vida d'uns joves metges i la seva rutina diària a l'Hospital Sagrat Cor. Cada capítol està explicat en primera persona per John Dorian (J.D.) i la seva particular visió de la vida. J.D. comparteix pis amb el seu amic de la universitat, el cirurgià Chris Turk. Als dos els queda una llarga vida com a metges, però abans d'això han de passar de ser residents, i és així com comença la sèrie, des del primer dia dels nois en el Sagrat Cor. El mentor (no per voluntat pròpia) d’en J.D., és l'agre Dr. Phil Cox, qui farà que el jove passi seus pitjors moments a l'hospital.
Anàlisi d’en Percival Ulysses “Perry” Cox: En Perry Cox és un doctor sarcàstic i bastant antipàtic, que sovint fa comentaris fora de lloc o ofensius. És sincer, directe i es diverteix amb la confusió de la gent. Els símptomes d’Asperger en ell són 0. No presenta cap tipus de símptoma, només un caràcter sarcàstic i a vegades impertinent.
En ser un personatge secundari, no apareix gaire, però es pot comprovar a primera vista que els seus nivells d’empatia són alts, i es relaciona socialment sense dificultats.

En Perry Cox és un personatge sarcàstic, que confon amb l’Asperger pel fet de que el sarcasme es basa en dir sempre la veritat:

Dr. Cox: Carla, puc fer-te una pregunta personal? Et ruixes amb el perfum o omples una banyera cada matí amb ell i t’hi submergeixes?
Carla: És la meva olor!
[…]
Dr. Cox: (atenent a un pacient d’avançada edat) Aquest avi intenta morir-se cada dia a l’hora del meu descans, és injust!


El doctor Cox també parla molt i a vegades de coses que no interessen, però un altre cop és una cosa que fa amb l’objectiu de ser sarcàstic:

Dr. Cox: (parlant al seu superior) Escolta Bob, he estat pensant en tots els cops que t’has burlat de mi i m’has manipulat, i bé, m’ha vingut a la ment aquella meravellosa fabula d’una carrera entre una tortuga i l’insuportable cap de metges a qui tot el món odia. Veuràs Bob, l’insopurtable cap de metges a qui tot el món odia li du avantatge a la tortuga, i fins i tot la insulta, però just al final… Quin horror, segur que recordes el final! La tortuga queixela el cap de metges en tota la panxell i ella i les altres tortugues acaben menjant-se’l viu enmig de la pista… Estic segur que és una fabula una pica dura, ho sé, però es va quedar gravada a la meva ment. 



Gràcies a la percepció falsa que es té sobre la síndrome d’Asperger, pensant la majoria de gent que és quelcom divertit, que fa a la gent més interessant, aquest personatge ha passat per tenir-la quan en realitat no és així ni de lluny.


Skins
Promoció de la sèrie Skins

Títol original: Skins
Creació: Jamie Brittain i Bryan Elsley
Direcció: Adam Bernstein, Marc Buckland i Matthew Diamond
Producció executiva: Bryan Elsley, Charles Pattinson, George Faber i John Griffin
Producció: Chris Clough i Matt Stevens, Company Pictures i Storm Dog Films
Guió: -
Música: Fat Segal
Cadena original: E4
Temporades: 6
Episodis: 55, dels quals analitzat: 3x07, ja que el personatge amb possible Asperger és de la segona generació.
Protagonistes: Kaya Scodelario (Elizabeth "Effy" Stonem), Lisa Backwell (Pandora Moon), Merveille Lukeba (Thomas Tomone), Jack O'Connell (James Cook), Luke Pasqualino (Frederick "Freddie" McClair), Ollie Barbieri (Jonah Jeremiah 'JJ' Jones)...
Any d’inici: 2007
Origen: Anglès
Gènere: Drama adolescent
Descripció: L’Elizabeth "Effy" Stonem, la germana menor d’en Tony, es converteix en el protagonista de la segona generació. L’Effy és maca, popular i, igual que el seu germà, una líder natural. També és tranquil·la i distant, tractant de mantenir els seus propis problemes ocults. La Pandora Moon és la seva amiga, després d'haver aparegut per primera vegada en un episodi de la segona sèrie. Ella és innocent al món sexual i narcòtic en què l’Effy es lliura, però està llesta i disposada a explorar. En Thomas Tomone és un immigrant del Congo, amb un punt de vista moral vertical i la naturalesa de bon cor, i la seva història es veu convertida en una relació sentimental amb la Pandora.
En James Cook, en Freddie Mclair i en JJ Jones han estat els millors amics des de la infància. Encara que en Cook és carismàtic i sociable, també és bulliciós i no té por de l'autoritat. Per contra, en Freddie és un patinador tolerant que li agrada fumar herba, i com a amic més sensat i responsable, sovint dissol el comportament d’en Cook. En Cook i en Freddie són alhora atrets per l’Effy, que impulsa una bretxa en la seva amistat. L’autisme d’en JJ fa que sigui difícil per a ell  encaixar socialment, però ha après a fer servir trucs de màgia per fer amics. Els seus amics ho veuen amablement però amb un grau de diversió i irritació algunes vegades, tot i que se sap que en Cook i en Freddie sempre es faran càrrec d'ell. Ell és el més amable dels tres, i el més mundà.
Anàlisi d’en Jonah Jeremiah “JJ” Jones: En “JJ” se sent confós constantment per la seva vida en general i pels seus amics. No comprèn el que li diuen amb doble sentit, i li costa establir relacions socials amb els de la seva edat. El seu psiquiatra es limita a receptar-li medicaments perquè pateix Asperger i volen fer que sembli “normal”.
El noi destaca notablement en matemàtiques i ciències. Ha après a fer servir la màgia per impressionar la gent, amb trucs i demés. Ha passat per molts medicaments, tots amb l’objectiu de fer-lo semblar més neurotípic. Pateix, algunes vegades, episodis de ràbia en els que llança coses aquí i allà per calmar-se.
La seva mare és protectora amb ell, potser d’una manera tant intensa que fa que en “JJ” no pugui oblidar-se mai de la seva condició, i ja s’hagi convençut de que mai podrà viure una vida normal com els seus amics.
Trobo que els símptomes de l’Asperger en ell són clars, tot i ser massa selectius, mostrant sense massa subtilesa el desig d’arribar a la fibra sensible de l’espectador. En “JJ” és un personatge trist i estrany, bon noi i una mica pessimista.
Normalment, un Asperger no mostraria els seus sentiments amb tanta facilitat com ell ho fa, però d’una manera clarament antinatural, el qual fa pensar que sí que seria propi d’un Asperger:
(Parlant amb una amiga.)
“JJ”: Donaria el que fos per ser normal durant un dia sencer…

En “JJ” sovint es fa pesat amb els trucs de màgia per intentar impressionar la gent, una cosa típica de l’Asperger:

En conclusió, trobo que aquest personatge plasma força bé els símptomes de l’Asperger, i la seva personalitat no ratlla amb la misantropia, com solen errar moltes sèries per intentar captar l’espectador. Potser peca de massa emotiu, però està molt ben caracteritzat.


Numb3rs
Promoció de la sèrie Numb3rs

Títol original: Numb3rs
Creació: Nicolas Falacci i Cheryl Heuton
Direcció: Adam Bernstein, Marc Buckland i Matthew Diamond
Producció executiva: -
Producció: Ridley Scott i Tony Scott, The Barry Schindel Company i Scott Free Productions
Guió: -
Música: Talking Heads i Charlie Clouser
Cadena original: CBS
Temporades: 6
Episodis: 118, dels quals analitzats: 1x01 i 2x01
Protagonistes: Rob Morrow (Don Eppes), David Krumholtz (Charlie Eppes), Judd Hirsch (Alan Eppes), Peter MacNicol (Larry Fleinhardt), Navi Rawat (Amita Ramanujan)...
Any d’inici: 2007
Origen: Estatunidenc
Gènere: Drama criminal
Descripció: La sèrie es centra sobretot en els esforços dels germans, en Don Eppes i en Charlie Eppes, per combatre la delinqüència, en general a Los Angeles. També tenen cabuda les relacions entre els dos germans i el seu pare, l’Alan Eppes. Un episodi típic comença amb un crim, que, posteriorment és investigat per un equip d'agents de l'FBI dirigit pel Don, els que més tard necessiten l'ajuda d’en Charlie, en Larry Fleinhardt i l’Amita Ramanujan. Els informes proporcionats per les matemàtiques d’en Charlie són fonamentals per resoldre el crim.
Anàlisi d’en Charlie Eppes: En Charlie Eppes és el germà petit d’un investigador d’assassinats de l’FBI. En el primer episodi, és per casualitat que ajuda a resoldre el cas el seu germà. Té una gran facilitat per a les matemàtiques, sent graduat a la universitat en física quàntica a l’edat de 16 anys.
És cautelós, li costa concentrar-se en més coses a la vegada quan realitza procediments matemàtics, i si és interromput li costa molt tornar a la normalitat. Són símptomes clars, però no suficients per concloure en Asperger. Dóna explicacions científiques que s’allarguen molt, i avorreixen a l’interlocutor, i quan les explicacions són realment necessàries, no les dóna.
És, en general, molt intel·ligent, es podria dir que superdotat, però no té capacitats empàtiques suficients ni tan sols per dur una conversa normal amb algú sense acabar avorrint-lo, incomodant-lo o confonent-lo.
Té capacitat suficient en les relacions socials com per no despertar sospites de la síndrome d’Asperger. Tot i així, no es descarta que pogués ser un cas per damunt de la mitja degut a la seva perseverança en els camps de coneixement que domina, a la seva lleugera manca d’empatia, i altres factors que he pogut veure.

Ho interpreta tot literalment:

(En Don i el seu pare, l’Alan, estan veient un partit de beisbol en repetició. En Charlie està revisant unes anotacions. Surt al camp un jugador.)
Don: Home! Quatre partits sense donar-li a la pilota! Ja li tocava!
Charlie: No hi havia proves estadístiques sobre que li toqués batejar bé.
Don: Què t’hi jugues a que li dóna a la pilota i la treu del camp?
Alan: (xiuxiuejant a en Don) Aquest partit es va jugar ahir…
Don: Ja ho se! Shhh… Per això li dic.
Alan: Ah…
(El jugador treu la pilota del camp. En Don i l’Alan criden d’emoció.)
Charlie: Això… és una anomalia!

Constantment, durant els dos capítols, avorreix a la gent amb llargues explicacions científiques.

En conclusió, en Charlie Eppes podria ser una de les persones per damunt de la mitja en l’escala de l’Espectre Autista, però no reuneix els símptomes suficients per ser diagnosticat amb Asperger.


Parenthood
Promoció de la sèrie Parenthood

Títol original: Parenthood
Creació: Ron Howard
Direcció: Ron Howard
Producció executiva: Ron Howard, Brian Grazer, Jason Katims i Thomas Schlamme
Producció: Dylan Massin, True Jack Productions, Universal Television i Imagine Television
Guió: -
Música: Bob Dylan i Lucy Schwartz
Cadena original: NBC
Temporades: 3
Episodis: 53, dels quals analitzats: 1x01 i 2x01
Protagonistes: Craig T. Nelson (Zeek Braverman), Bonnie Bedelia (Camille Braverman), Peter Krause (Adam Braverman), Monica Potter (Kristina Braverman), Sarah Ramos (Haddie Braverman), Max Burkholder (Max Braverman), Lauren Graham (Sarah Tracey Braverman)...
Any d’inici: 2010
Origen: Estatunidenc
Gènere: Drama còmic o dramedy
Descripció: Un arbre genealògic amb en Zeek i la Camille Braverman que fan el paper del patriarca i la matriarca. Després de quaranta-sis anys de matrimoni, se les han arreglat per mantenir intacte la seva fundació, enterrant els seus problemes sota la superfície per al bé dels seus fills, ara adults. L’Adam és el primogènit i la poma més madura que l'arbre ha d'oferir. Dirigeix ​​una empresa de calçat, té una esposa de suport, dos fills (nen i nena) i una casa per compartir amb ells. És un exemple més de "el somni americà". La Sarah és la filla inestable que ha de tornar a casa als trenta-vuit anys d'edat amb la seva filla i un fill rebel sensible a viure amb en Zeek i la Camille. Crosby viu una vida de solter feliç i despreocupat en l'avui, en un vaixell atracat. No té ni idea que la seva vida frívola canviarà enormement. Després hi ha la Julia. Ella és la guanyadora del pa, com a advocada, mentre el marit atén els deures de la casa. Cada família s'enfronta als seus propis desafiaments, però el com es proposin tractar amb ells és el que els mantindrà junts o els destruirà.
Anàlisi d’en Max Braverman: En Max és un noi de 8 anys una mica incomprès pels seus pares. Es revel·la que té Asperger en el primer episodi de la sèrie.
Al principi, quan els mestres criden els pares d’en Max, per demanar que un psicopedagog parli amb ell. Els pares, de bon començament, s’hi oposen, al·legant que el seu fill té unes poques rareses – com ara la por al foc, voler anar vestit de pirata a l’escola… – i pensen que no és necessari, però hi accedeixen.
En Max no té una aparició protagonista a la sèrie, i és per això que no s’han vist gaires dels seus símptomes, però sí que se n’ha parlat. A part de la por al foc, en Max no sempre respon a la primera vegada que se li parla, i no troba necessari saludar quan algú ho fa. Les raons sentimentals que li dóna el seu pare per fer el que vol no li semblen de pes, i no reacciona als estímuls de xantatge emocional que ell li llança.
En Max és un personatge ja diagnosticat amb Asperger, així que ja no és un simple rumor sobre la seva caracterització, sinó un diagnòstic clar, un intent de la sèrie, del guió, dels actors, d’interpretar l’Asperger de manera verídica i fidedigna.

En Max, sovint presenta símptomes de motricitat, com ara l’inhabilitat pels esports, o no saber utilitzar tisores:

Tampoc domina el llenguatge i les clàusules socials establertes, com ara agrair, demanar perdó, o el simple fet de saludar:
(En Max i el seu pare estan parlant i passa un company del nen pel seu costat, saludant-lo. En Max no diu res i segueix pendent del seu pare.)
Adam: Max, aquell nen t’ha saludat, no li dius hola?
Max: No.
Adam: Si no li dius res pensarà que ets un maleducat.
Max: D’acord.
Adam: L’has sentit dir-te hola?
Max: Sí.

En conclusió, trobo que en Max està molt ben caracteritzat, i tot i que té aparicions curtes i ha de compartir protagonisme amb molts més personatges, s’ha aconseguit captar prou bé la preocupació dels pares, el caràcter d’ell, i tot l’entorn a l’escola ideal per plasmar l’Asperger, sense exagerar-ho excessivament amb símptomes massa acrescuts i una ineptitud social que ratlla l’absurd.


Arthur
Promoció de la sèrie Arthur.

Títol original: Arthur
Creació: Marc Brown
Direcció: Greg Bailey
Producció executiva: Marc Brown, Micheline Charest, Carol Greenwald, Jacqui Deegan, Peter Moss, Lesley Taylor, Toper Taylor i Pierre Valette
Producció: Ronald Weinrerg, Cassandra Schafhausen, Lesley Taylor, Greg Bailey, Diane Dallaire i Tolon Brown, Cinar, Cookie Jar Entertainment i WGBH-TV
Guió: Marc Brown
Música: Ziggy Marley and the Melody Makers
Cadena original: PTV
Temporades: 15
Episodis: 185, dels quals analitzat: 13x06

Protagonistes: Arthur Timothy Read, Dora Winifred "D.W." Read, Buster Baxter, Francine Alice Frensky, Mary Alice "Muffy" Crosswire...

Any d’inici: 1996
Origen: Estatunidenc i canadenc
Gènere: Sèrie d’animació infantil
Descripció: L’Arthur Read, personatge principal de la sèrie, és un antropomorf de vuit anys d'edat que viu a la ciutat fictícia d’Elwood. Ell és un estudiant de tercer grau a l'Escola Primària Lakewood. La família de l’Arthur inclou el seu pare David (xef) i la seva mare Jane (comptable), les seves dues germanes menors, Dora Winifred, que està en preescolar, i Kate, que encara és un nadó i en Pal, el seu gos. Arthur també té diversos amics que vénen de diversos orígens ètnics i socioeconòmics, i també de tant en tant es reuneix amb els membres de la seva família.
Anàlisi d’en Carl: En Carl, per ser el personatge d’una sèrie d’animació, està molt ben caracteritzat com a Asperger, i amb la narració d’en George com a protagonista coneixem els símptomes principals. A més, l’episodi inclou una explicació detallada per a nens petits sobre com se sent un nen amb Asperger en el món real.
En Carl està molt interessat en els trens, i en sap moltes coses sobre aquests. Es posa nerviós en situacions noves, i sempre va acompanyat per la seva mare. Té una rutina i uns hàbits invariables, com ara anar al taller de dibuix dimarts i dijous a la mateixa hora, o prendre sempre els sucs en bric i no en pot.
Bàsicament, l’episodi intenta fer comprendre l’Asperger de manera clara, fidedigna i ben explicada als nens petits, perquè comprenguin que hi ha persones diferents, i no han de ser tractades malament per aquest motiu.

En Carl sempre parla de trens i explica coses que sap sobre aquests:
També és incapaç d’entendre el sentit figurat de les paraules:
(En Carl està muntant un trencaclosques. En George ha vist que és un tren.)
George: Ostres, quina nau!
Carl: No és una nau, és un tren.

George: Podríem quedar algun dia.
Carl: Quedar-nos amb què?

El posen nerviós situacions noves:
 



Adam
Títol original: Adam
Creació: Max Mayer
Direcció: Max Mayer
Producció executiva: -
Producció: Miranda De Pencier, Leslie Urdang i Dean Vanech
Guió: Max Mayer
Música: Christopher Lennertz
Protagonistes: Hugh Danci (Adam Raki), Rose Byrne (Beth Buchwald), Peter Gallagher (Marty Buchwald), Amy Irving (Rebecca Buchwald), Frankie Faison (Harlan Keyes)…
Any: 2009
Origen: Estatunidenc
Gènere: Drama còmic
Descripció: L’Adam Raki és un jove amb síndrome d'Asperger que viu sol a Manhattan després de la mort dels seus pares. Ell té un amic, en Harlan Keyes, un antic company de l'exèrcit del seu pare, que sempre hi és per a ell. A causa de la seva condició, l’Adam té dificultats per comunicar-se amb els altres i li agrada escapar al seu amor per l'exploració espacial. La seva obsessió pels detalls i els comportaments repetitius li va costar el seu treball en una empresa de fabricació de joguines i gairebé aconsegueix ser arrestat després de ser confós amb un pederasta. Ell ha estat vivint a l'apartament on ell i el seu pare van conviure en comú, i no vol sortir-ne, però la pèrdua del seu lloc de treball el deixa amb un futur incert, inclòs el problema de seguir pagant la hipoteca.
Anàlisi: Adam tracta sobre l’amor i els sentiments que pot arribar a expressar i sentir una persona amb Asperger, dues coses diferents. El seu protagonista, l’Adam, representa molt bé els intervals de tranquil·litat rutinària i confusió pel món que el rodeja d’una persona amb la síndrome. Ni lluita, ni s’esforça, simplement viu amb aquestes petites mancances i intenta aprendre petits trucs per no incomodar la gent.
Quan coneix la Beth, l’Adam no sap ben bé com comportar-se, i encara menys quan entra en una relació estable amb ella. És un viatge difícil ple de missatges en clau, mentides piadoses i segons sentits.
El protagonista viu en un món quadriculat, 100% rutinari fins i tot en el menjar i extremadament pacífic i sense sobresalts. L’essència de l’Asperger, els moviments, les manies, les estereotípies, la manera de parlar i donar explicacions detallades sobre temes concrets del seu interès… tot el conjunt Asperger és ideal, està captat gairebé a la perfecció. No hi ha matisos que intentin vendre una síndrome divertida a l’espectador, ni exageracions dels més destacats… És simplement Asperger, la realitat dels que la pateixen i els del seu voltant.
L’Adam pot tenir una vida ordinària en l’autosuficiència en que s’ha trobat després de la mort del seu pare, però amb algunes dificultats en coneixements i habilitats que hom trobaria que són “de calaix”, com ara fer comptes, aprendre’s el camí de casa a la feina, anar a una entrevista de treball…
En conclusió, Adam és una pel·lícula força bona i que encerta bastant a l’hora de captar l’Asperger, tot i que pot semblar arriscat suposar que un adult pugui tenir uns nivells d’independència tant alts, amb les seves dificultats diàries incloses.


My family and Autism
Títol original: My family and Autism
Creació: Fran Landsman
Direcció: Fran Landsman
Producció executiva: -
Producció: Fran Landsman i Kate Ansell amb la col·laboració de BBC Films
Guió: -
Música: Mike Turner i Bob Jackson
Protagonistes: La família Jackson
Any: 2003
Gènere: Documental
Origen: Anglès
Descripció: My family and Autism és una mirada optimista a la vida diària de la família Jackson. Jacqui Jackson té quatre fills i tres filles, i tots els seus fills estan en l'espectre autista. En Luke, el germà de 14 anys, ens guia a través de la seva vida familiar.
Anàlisi: En Luke Jackson ens explica la seva vida. Quina és la seva condició, la dels seus germans, la de les seves germanes – una força diferent - , la de la seva mare... Són tot un món diferent. Les germanes d’en Luke són neurotípiques, populars a l’institut, els hi agrada fer coses amb les amigues... En Luke no comprèn molt bé què les mou a ser com són, i podem veure com és un Asperger molt ben educat, que s’esforça constantment en aprendre, en superar-se a sí mateix. Els seus germans, tots en l’Espectre Autista, causen mil mals de cap a la seva mare, la Jacqui Jackson. Ella és protectora amb tots ells, els ajuda constantment, amb paciència i perseverança. Els anima a ser com vulguin ser, però alhora els corregeix aquelles coses que els fan dèbils al món, que els fan prou diferents com per poder ser el blanc de moltes mirades i burles.
La vida per a en Luke és dura, a l’escola va molt bé en els estudis, però malament en les relacions. Li costa fer nous amics, i encara més conservar-los. Té consciència de diferència, sap que per l’Asperger ell no és com els altres, i tampoc es veu que estigui especialment molest per això. En Luke és, per damunt de tot, un noi tranquil, intel·ligent... potser una mica solitari, però agradable de totes formes.
El documental està especialment orientat a conscienciar de l’existència dels trastorns de l’Espectre Autista, i també per sensibilitzar-nos sobre la vida de la Jacqui, la mare dels Jackson. Lluitadora, decidida, protectora... Tota mare d’un nen amb Asperger o amb Autisme hauria de prendre exemple d’ella.


Una forma de ser diferente al resto
Títol original: Una forma de ser diferente al resto
Creació:
Direcció:
Producció executiva: -
Producció: Agencia Atlas
Guió: -
Música: -
Protagonistes: -
Any: 2011
Origen: Espanyol
Gènere: Reportatge
Descripció: És difícil de diagnosticar, i precisament en la detecció precoç està l'èxit del tractament per millorar la qualitat de vida dels afectats. Avui se celebra el Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger, una patologia propera a l'Autisme. "Et diuen que és un tipus d'Autisme, però busques a Internet i no trobes res". Els afectats fixen la seva atenció a temes concrets i s'obsessionen amb ells. Tenen problemes per relacionar-se i canalitzen les seves emocions a través d'estranyes conductes. Afecta 7 de cada 1.000 nens a Espanya. Genis com Newton, Einstein i fins i tot Bill Gates o Steven Spielberg també l'han patit.
Anàlisi: La reportera explica en què consisteix la síndrome a grans trets mentre van apareixent imatges o testimonis. En ser un reportatge tant curt (dura un minut i mig), no hi ha temps de veure diferents símptomes en els que hi apareixen, tot i que si que parlen algunes mares, i expliquen la seva preocupació en descobrir-ho. Una d’elles explica que quan va buscar-ho per Internet es va espantar molt en veure tanta informació. Un dels nois explica que no és que ells no vulguin relacionar-se, sinó que ho intenten però no tenen les eines suficients per fer-ho.
En general, és un reportatge força interessant, i tot i que la part en la que explica que genis com Newton, Einstein o Bill Gates en van patir, sense tenir-ne una confirmació mèdica, està errada, explica en què consisteix la síndrome d’Asperger molt bé.



Amb les sèries ja analitzades, puc afirmar fins i tot abans d'escriure les conclusions, que la gent d'Internet que s'autoanomena "entesa" en l'Asperger són els que més col·laboren a tacar el nom de la síndrome i confondre'l més i més.