21 ago 2012

Dia 26

Acabats els últims retocs a les fitxes d'informació sobre cada llibre, sèrie, pel·lícula, documental, article o document que afegiré al treball amb cada anàlisi (del tipus autor/director, origen, any, descripció...) he analitzat la sèrie Sherlock. Compta amb el personatge amb trets d'Asperger del mateix protagonista, Sherlock Holmes, personificat per l'actor Benedict Cumberbatch.


Promoció de la sèrie Sherlock

Sherlock
Títol original: Sherlock
Creació: Mark Gatiss i Steven Moffat
Direcció: Toby Haynes, Euros Lyn i Paul McGuigan
Producció executiva: Mark Gatiss, Steven Moffat y Tarek Asis, Beryl Vertue, Rebecca Eaton Masterpiece i Bethan Jones
Producció: Sue Virtud, Hartswood Films, BBC Wales i WGBH
Guió: Mark Gatiss, Steven Moffat i Steve Thompson
Música: David Arnold i Michael Price
Cadena original: BBC Wales
Temporades: 2
Episodis: 6, dels quals analitzats: 1x01 i 2x01
Protagonistes: Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes), Martin Freeman (John Watson), Rupert Graves (Detectiu Inspector Lestrade), Andrew Scott (James Moriarty)…
Any d’inici: 2010
Origen: Anglès 

Gènere: Drama criminal
Descripció: En Sherlock Holmes representa el "detectiu assessor" que ajuda el Servei de la Policia Metropolitana, principalment el D.I. Greg Lestrade, en la solució de diversos delictes. En Holmes és ajudat pel seu company de pis, el Dr. John Watson, que ha tornat del servei militar a l'Afganistan. Encara que la sèrie mostra una varietat de delictes i delinqüents, i els conflictes d’en Holmes amb el seu nemesis Jim Moriarty són una característica recurrent. La patòloga Molly Hooper ajuda en Holmes en el seu laboratori.
Anàlisi d’en Sherlock Holmes: El personatge d’en Sherlock Holmes és bàsicament parlador, cregut, impertinent i molt intel·ligent. Mostra sens dubte marcats trets de l’Asperger, com certes manies estranyes o una intel·ligència descomunal en camps restringits. Tot i que el mateix director comentés que el personatge havia estat creat amb la fi de que denotés alguna característica Asperger, jo trobo que no és així. Després d’haver analitzat els primers capítols de les dues temporades de la sèrie, trobo que en Sherlock Holmes és massa extravertit com per ser Asperger. Manca també de símptomes com la intolerància als canvis de rutina, al tacte, la reticència a les relacions socials, etc. És dur, de passat desconegut i imprevisible. La seva relació amb les persones és nul·la, i no té cap amic. És extremadament extravertit i atípic en el seu comportament, els seus gustos, les seves expressions… Manca de tacte amb la gent, i el seu punt feble és l’excés de sinceritat.
He trobat moments en els que apareixen símptomes de l’Asperger, tot i que pel meu punt de vista ha quedat clar que ni de lluny ho podria ser.

L’excés de sinceritat i la manca de tacte són els símptomes més presents:

Sherlock: (Després d’una detallada explicació sobre com ha descobert on es trobava la maleta perduda de la víctima) La maleta havia de ser rosa, està clar!
Watson: Per què no se m’ha ocorregut?
Sherlock: Perquè ets idiota. (veient la mirada de Watson) No, no… No em miris així, casi tots ho són.



(Després que en Sherlock descobreixi una pista important sobre el correu electrònic de la víctima)
Anderson: O sigui, que podem llegir els seus correus, i què?
Sherlock: Anderson, no parlis en veu alta! Baixes el quocient intel·lectual de tot el carrer.





El creador d'aquesta sèrie va afirmar que el protagonista tenia trets de l'Asperger. Això demostra la percepció enganyada que se'n té ja que hom podria pensar que aquesta síndrome és quelcom que et fa ser sarcàstic i extremadament intel·ligent. Només una minoria dels casos són així, doncs puc dir que he parlat amb mares que ho passen realment malament a l'hora de fer aprendre al seu fill una cosa tant simple com cordar-se les sabates.

1 comentario:

  1. Molt bona reflexió! els mitjans de comunicació retractan una versió molt edulcorada de la síndrome d'Asperger i aixó porta a confusió per la gent que no coneix aquesta patologia de prop.

    ResponderEliminar