15 ago 2012

Dia 22

Avui he acabat l'anàl·lisi de tres llibres més: El síndrome de Asperger ¿Excentricidad o discapacidad social? de Pilar Martín Borreguero, Soy un niño con síndrome de Asperger de Kenneth Hall i Per què em costa tant aprendre? de la doctora Anna Sans Fitó.



EL SÍNDROME DE ASPERGER ¿EXCENTRICIDAD O DISCAPACIDAD SOCIAL?



Pilar Martín Borreguero escriu aquest llibre amb l’objectiu de guiar i oferir noves tècniques i procediments a tot tipus de professionals de la salut habituats a tractar amb persones amb síndrome d’Asperger.
Està estructuralment dividit en dues parts: Manifestació, procés de diagnòstic i diferenciació; educació, intervenció i tractament. Ambues enfocades a la tasca a realitzar per un psicòleg, psiquiatra o pedagog, són molt explicatives i conten amb nombroses exemplificacions.
El que primerament destaca d’aquest llibre és la quantitat basta d’informació, ja que l’índex en sí ja et deixa impressionat. Compta amb explicacions sobre l’origen de la síndrome, sobre les diferents idees i aportacions per part de diversos doctors i entesos en el tema, també sobre els processos de diagnòstic i tractament. En conclusió, és una guia completíssima per tot aquell professional sanitari que vulgui informar-se’n des de zero fins a ser-ne un total entès.

“Per damunt de tot, el professional no hauria d’imposar les seves idees i objectius respecte a la teràpia o tractament sobre la família, sinó oferir-les com una de les alternatives disponibles per assistir el nen amb la seva adaptació a la vida familiar.”





SOY UN NIÑO CON SÍNDROME DE ASPERGER

En Kenneth Hall va ser diagnosticat amb Asperger de petit, i ha escrit aquest llibre com a guia per qui vulgui conèixer i comprendre millor la manera de ser i pensar dels Asperger. L’estructura del llibre és bastant caòtica, si bé és totalment autobiogràfic. En Kenneth va escriure aquest llibre amb l’ajuda de la seva mare quan tenia només deu anys, i va ser aprovat pel doctor en psicologia Ken P. Kerr.
En Kenneth explica experiències de la seva vida de manera molt detallada i ben construida, relacionades amb les dificultats i mancances que li ha dut l’Asperger, però també amb els aspectes positius, com aconseguir aprovar l’examen de matemàtiques de GCSE sis anys abans de l’habitual.
L’estil del llibre es franc, té una visió de la vida fascinant. L’autor parla sobre coses que el desagraden, aspectes del món que no entén… Denota una gran intel·ligència per la seva edat, i també una capacitat de raonament clara i objectiva en molts temes. Hi ha, a través dels apartats, dibuixos que ell mateix va fer per explicar algunes de les seves manies i dificultats. Hi ha llistes i esquemes de comportaments a seguir en situacions de còl·lera i frustració, i també apartats d’interès per en Kenneth, on dóna la seva opinió sobre aspectes de la síndrome.
La conclusió d’aquest llibre és, sense cap mena de dubte, de 10 sobre 10. És un llibre que entendreix, conciencia i aturdeix totalment al lector. Tot i ser d’estructura desendreçada i confusa, és una de les millors lectures sobre l’Asperger que hom podria fer, ja sigui familiar, professional educatiu o sanitari o fins i tot algú amb Asperger.
La meva cita favorita és per suposat l’últim apartat: El meu futur.

Prefereixo no preocuparme pel meu futur. No he decidit què seré quan sigui gran, però espero ser feliç i gaudir de bona salut. M’agradaria fer quelcom perquè el món fos un lloc millor.”




PER QUÈ EM COSTA TANT APRENDRE?

En aquest llibre, escrit per la doctora Anna Sans Fitó, es fa menció a uns quants trastorns de l’aprenentatge, així que jo només em centraré en el capítol que correspon a la síndrome d’Asperger. Bàsicament és un llibre informatiu, una guia explicada per a tot tipus d’adults, sobretot educadors i pares.
La majoria del capítol és explicatiu, sobre la síndrome, sobre l’evolució, l’orgien, el comportament, els símptomes, les dificultats que comporta…
Fa menció especial a les dificultats en l’aula, en els jocs, i en l’ajuda que pot aportar un mestre o professor. No té cap tipus d’objectiu sensibilitzador, sinó que intenta transmetre els coneixements bàsics sobre la síndrome i la millor manera de tractar amb els que la pateixen.
En conclusió, l’estructura és molt bona i ideal per a professionals del camp educatiu, i el contingut és detallat i entenedor.


“El grau d’autonomia i integració en el que es podria anomenar una vida normalitzada és molt heterogeni entre els adults amb la síndrome d’Asperger. Alguns d’ells, malgrat les limitacions, aconsegueixen tenir un desenvolupament professional acceptable i fins i tot tenir relacions de parella. D’altres, tanmateix, presentaran sempre limitacions socials i laborals significatives que no permetin una vida totalment autònoma.”





A més a més, he afegit més apartats a l'índex:

Als llibres, he afegit El curiós incident d'un gos a mitjanit, de Mark Haddon.

A les personalitats famoses: Tim Burton, Rafer Alston, Clay Marzo, Vernon Smith, Temple Grandin.

A les pel·lícules: Edward Scissorhands, de Tim Burton i Ben X, de Nic Balthazar.

Tràiler oficial de la pel·lícula Eduardo Manostijeras


Tràiler oficial de la pel·lícula Ben X


A les sèries televisives: El capítol de la sèrie d'animació Arthur, George y la pieza del puzzle perdida

També faré canvis d'ordre en l'índex, com ara moure l'apartat "Personalitats famoses", i afegir els llibres i documents juntament amb els documentals a la "Percepció real".

Els llibres que he consultat han estat de gran ajuda, i cadascun busca un tipus diferent de lector, i segueix, per tant, una línia diferent en l'estructuració i el contingut.

No hay comentarios:

Publicar un comentario